Tippe på fotball-EM for kvinner 2022

Tippe på fotball-em for kvinner 2022

Tippe på fotball-em for kvinner 2022

Du kan tippe på fotball-EM for kvinner hos alle de store bettingsidene på nettet. Mesterskapet blir stadig mer populært å følge, både blant fotballfans og oddstippere. Turneringen går hvert fjerde år, og gledelig sett med norske øyne er at våre fotballjenter jevnt over har levert meget solide resultater opp gjennom historien. 

Du kan tippe på fotball-EM for kvinner 2022 hos disse bettingsidene:

Fotball-EM for kvinner 2022

Fotball-EM for kvinner avholdes for trettende gang nå i 2022. Mesterskapet har blitt utvidet en rekke ganger gjennom årenes løp, og denne gangen skal 16 nasjoner kjempe om retten til å kalle seg Europas beste fotballandslag for kvinner. 

Forrige fotball-EM for kvinner stod så langt tilbake som i 2017. Nytt mesterskap skulle egentlig ha blitt spilt i 2021, men kovid-restriksjoner sørget for at det altså ble en utsettelse på tolv måneder. Forrige gang var det vertslandet Nederland som vant fotball-EM for kvinner for første gang, og med stadig større satsing på kvinnesiden blant de store europeiske fotballnasjonene skal det bli spennende å se hvilke lag som hevder seg denne gangen. 

At fotball-EM for kvinner ble utsatt, mens herrenes mesterskap ble spilt på samme tid, ble gjenstand for mye kritikk, men det kan faktisk gi seg ett positivt utslag i det minste. Siden årets VM for herrer har blitt flyttet til vinteren, konkurrerer ikke EM med annen fotball. Det er lov å håpe at det vil få fotballsupportere i flere land til å følge turneringen tett. Her i Norge har jo de store internasjonale fotballmesterskapene for kvinner lenge nytt stor dekning og oppmerksomhet – det virker nå som om flere andre land er i ferd med å følge denne trenden.  

England er vertsnasjon

I år er det England som skal være vertsnasjon for fotball-EM for kvinner. Landets fotballjenter er sikkert klare for å hevne herrelagets forsmedelige tap på straffer i EM-finalen mot Italia i fjor sommer. Finalen for kvinnenes EM skal stå på samme stadion hvor engelskmennene brant sine muligheter fra krittmerket, legendariske Wembley, hvor det utvilsomt ligger an til fotballfest av dimensjoner om «Three Lionesses» kommer så langt.

Kampene er fordelt rundt om på en rekke stadioner i landet som liker å kalle seg fotballsportens hjemland. Det inkluderer kjente og kjære navn som Old Trafford, Bramall Lane og St. Mary’s, samt en del langt mindre og mer obskure stadioner. Det voldsomme spranget mellom veletablerte arenaer med lang Premier League-historie og baner som vanligvis verter kamper på tredje eller fjerde nivå i herrenes fotballpyramide, har blitt gjenstand for en del kritikk. Særlig at treningsanlegget til Manchester City skal brukes til å avholde et gjevt mesterskap som dette har fått folk til å heve øyenbrynene. 

Det som uansett er sikkert er at det kan ligge an til ny publikumsrekord for fotball-EM for kvinner hvis England gjør det godt, og kommer langt. De spiller flesteparten av sine kamper på Old Trafford, og nært fullt hus der vil gi sensasjonelle tilskuertall for kvinnefotballen. 

Viktige datoer for årets fotball-EM for kvinner

Fotball-EM for kvinner sparkes i gang den 6. juli. Åpningskampen står på Old Trafford i Manchester hvor vertslandet England tar imot Østerrike. Norge er forresten i samme gruppe, og starer sitt mesterskap dagen etter mot Nord-Irland. 

Deretter avholdes gruppespillskampene på løpende bånd frem til den 18. juli. De to beste lagene fra hver av de fire gruppene møtes så i kvartfinaler som spilles mellom den 20. og den 23. Semifinalene står 26. og 27. juli, før selve finalen skal spilles på Wembley Stadium den 31. 

De store deltakerlandene i fotball-EM for kvinner 2022

I takt med at kvinnefotball bare blir mer og mer populært i Europa, og det sportslige nivået stiger i takt med økende publikumsinteresse, har EM blitt utvidet til 16 lag. Dette er i sterk kontrast til de tidligste utgavene av mesterskapet som kun hadde 4 deltakerland. 

Antallet deltakere betyr at alle de store kvinnefotballandene i Europa er på plass. Her nøler vi ikke med å inkludere våre egne fotballjenter som for 13. gang skal representere Norge i EM – en rekord vi deler med Italia. Også Sverige og Danmark har stolte tradisjoner innen kvinnefotball og stiller i år igjen. Tyskland var den første av de virkelige store europeiske landene som satset hardt på kvinnefotballen, og landet er det soleklart mest suksessrike i EM-historien. De tyske kvinnene er det alltid lurt å holde et øye med, og de må aldri undervurderes. 

I senere tid har også Frankrike og Spania tatt gigantiske steg innen kvinnefotballen. Ingen av dem har så langt løftet noen av de gjeveste trofeene, men se ikke bort fra at det kan endre seg snart. Også forsvarende mester, Nederland, skal det bli spennende å følge med på. Det samme gjelder selvsagt vertslandet, England. 

Hvem er de store profilene i årets fotball-EM? 

Det er et stjernespekket fotball-EM for kvinner som står for døren i 2022. Kanskje det største navnet av dem alle skal spille med det norske flagget på brystet, og da snakker vi selvfølgelig og Ada Hegeberg. Hun har etablert seg som den kanskje aller beste klubbspilleren i Europa noensinne i løpet av seks sensasjonelt suksessrike sesonger i Olympique Lyonais Feminine. I løpet av den tiden har Hegeberg vunnet Women’s Champions League hele seks ganger. Hun er turneringens toppscorer gjennom tidene, og er også den spilleren som har scoret flest mål på en WCL-sesong. Hegeberg har vunnet Gullballen, og blitt kåret til årets spiller av både FIFA og UEFA i løpet av sin tid som Lyons fotballdronning. At hun nå har vendt tilbake til landslaget etter noen års avbrekk får utvilsomt mange norske fotballhjerter til å glede seg. 

To andre spillere som har markert seg i scoringsprotokollene i WCL er det spanske tospannet Alexia Putellas og Jennifer Hermoso. De to herjer på topp for Barcelona, og førstnevnte presterte i 2021 å bli kåret til årets spiller av FIFA og UEFA, samtidig som hun i tillegg vant gullballen. Klikker det for disse to, skal Spania bli vanskelige å stoppe. 

Hos Danmark finner vi et annet stjernenavn, Pernille Harder. Hun har også vunnet de store spiller-utmerkelsene, og bøtter inn mål for Chelsea i den engelske toppserien og WCL. Da Nederland ble mestere i 2017, var det i stor grad takket være landets største profil: Vivianne Miedema. Hun er en etablert stjerne i Arsenal, og er alltid en trussel foran mål.

Prognose og vinnerfavoritter

Det har aldri vært vanskeligere å spå et fotball-EM for kvinner enn nå. Mens det før om tiden stort sett var de skandinaviske landene og Tyskland som kjempet om trofeet, har feltet åpnet seg dramatisk i løpet av de siste 10 årene.

Da Nederland ble mestere i 2017 var det første gang at et land utenom Norge, Sverige og Tysland tok seieren. Det var neppe noe unntak, men heller starten på en ny trend hvor flere land er i stand til å gå langt. Når vi sjekker odds på fotball-EM for kvinner 2022, kommer dette tydelig frem. Ingen lag utpeker seg nemlig med svært lave odds, og hele seks har under 10 i odds. Dette er et konkret tegn på nivåhevningen vi har sett rundt om i de europeiske kvinnelandslagene. 

Et nytt navn på trofeet? 

Oddssetterne hos de store bettingselskapene holder en knapp på Spania, som er favoritt hos de fleste. Favorittstempelet er dog ikke voldsomt. Spania har aldri gått langt i EM, og står også uten store meritter i VM eller OL. Det som gjør at de får lave odds er nok i stor grad måten de to Barca-jentene, Putellas og Hermoso, har etablert en ustoppelig kombinasjon som har tatt både klubblag og landslag til et nytt sportslig nivå. Mange vil nok trekke paralleller til fotball-VM for herrer i 2010, da Spania vant mesterskapet for første gang med en stamme i laget hentet rett fra Barcelona. Så gjenstår det å se om historien skal gjenta seg på kvinnesiden i årets EM.   

Får hjemmefavoritten medvind? 

England har ikke noen lengre historie innen kvinnefotball, men steg har blitt tatt i nyere tid. I VM i 2019, kom England helt til semifinalen etter å ha gitt Norge juling i kvarten. De røyk ut mot uslåelige USA i semien, og måtte også se seg slått av Sverige i bronsefinalen. Likevel er ikke en semifinaleplass i VM noe å kimse av. 

Englands hjemlige serie FA Women’s Super League anses som en av de beste i Europa, og nivået blir stadig høyere takket være økt investering i spillere og fasiliteter. Likevel er det nok i stor grad hjemmefordelen som gjør at de engelske jentene hos de fleste bettingselskapene anses som nest-favoritt til å bli europamestere.  

Kan mestrene forsvare tittelen?

Nederland vant altså forrige EM på hjemmebane i 2017. At dette ikke var noe blaff viste de nederlandske jentene i VM i 2019, da de kom til finalen. Der ble det tap mot kvinnefotballgiganten USA, men sølv betyr jo at Nederland ble mesterskapets beste europeiske nasjon. Tippere som tviler på at Spania skal klare å gå fra middelmådige mesterskapsprestasjoner til gull, eller at Englands hjemmefordel skal bli utslagsgivende, bør helt klart vurdere Nederland som jevnt over har høyere odds.

Feltet bak er tett 

De øvrige lagene som anses som realistiske nok vinnerkandidater til å få odds på under 10, er Tyskland, Frankrike og Sverige. Tysklands posisjon som Europas ubestridte fotballstormakt på kvinnesiden har nå blitt alvorlig utfordret.  Etter 5 EM-gull på rad (!) ble laget dumpet ut i kvartfinalen både i EM 2017 og VM 2019. Skal tyskerne få hevn i år, eller er æraen slutt for godt?

Også Sverige har store meritter innen kvinnefotballen, og tok en meget sterk tredjeplass i VM 2019. De blir nok også å regne med denne gangen. Frankrike, på sin side, har Europas soleklart beste klubblag i Olympique Lyonais. Også PSG er i ferd med å etablere seg i toppsjiktet. Mange spillere med stor erfaring fra WCL er nok en viktig årsak til at Frankrike, sammen med Spania, er land som ventes å bare bli bedre og bedre i løpet av de kommende årene.   

Hva med Norges sjanser?

Norge får rundt 15 i vinnerodds hos bettingselskapene. At oddsen er såpass høy til tross for Hegerbegs etterlengtede comeback skyldes nok til en viss grad at vi var litt uheldige med trekningen. At vi fikk vertslandet England i gruppa, medfører at vi nok sannsynligvis vil havne på andreplass. Det betyr eventuell kvartfinale mot (etter all sannsynlighet) Spania eller Tyskland. Skulle vi klare å komme oss forbi den bøygen, vil oddsen garantert synke dramatisk. 

At Norge skal komme seg videre fra gruppa, som også inneholder Østerrike og Nord-Irland anses som en formalitet. Men her skal vi huske den andre årsaken til at Norge har såpass høye odds, nemlig at fotballjentene led en kollektiv kollaps i forrige EM hvor det ble 0 mål og 0 poeng i gruppespillet. Ingen tror noe lignende skal skje igjen, og kvartfinale i VM to år etter var et steg i riktig retning, men vi har et godt stykke å gå før vi er tilbake på godt gammelt nivå.

Oddsobjekter på fotball-EM for kvinner

Alle de store norske online bettingselskapene gir odds på fotball-EM for kvinner. Stort sett består utvalget av vinneroddsspill hvor du satser på hvilket land som kommer til å vinne turneringen, samt spill på alle individuelle kamper. 

For hver enkelt kamp kan du i tillegg satse på en del forskjellige objekter, sånn som antall mål og lignende. Mens du ikke normalt sett kan inkludere spill på hvem som vinner mesterskapet som del av en akkumulatorkupong, kan du derimot kombinere resultat i en rekke kamper in en akkumulator eller et system. Du kan også finne kamper fra fotball-EM for kvinner på selskapenes liveoddsmenyer. Det vil si at du kan spille på oppgjøret underveis i henhold til kamputviklingen.  

Når på året avholdes fotball-EM for kvinner?

Fotball-EM for kvinner spilles om sommeren. Starten går normalt sett i slutten av juni, eller begynnelsen av juli. I sitt nåværende format med 16 deltakernasjoner, varer mesterskapet i en knapp måned. 

Siden 1997 har fotball-EM for kvinner blitt avholdt hvert fjerde år, etter at det tidligere ble arrangert annethvert år. Mesterskapet som skulle stått i 2021 måtte utsettes grunnet korona-epidemien, og ble derfor flyttet til 2022. Foruten dette unntaket, avholdes kvinnenes EM i løpet av år hvor det ikke samtidig avholdes VM eller EM i herrefotball. 

Slik tipper du på fotball-EM for kvinner

Det er veldig enkelt å spille på odds på fotball-EM for kvinner. Dette er noe alle kan gjøre, ikke bare ihuga tippeeksperter. Aller først må du registrere en konto hos et online spilleselskap. Det finnes mange gode alternativer å velge blant. Holder du deg til veletablerte travere i det norske markedet, som Unibet, Betsson eller NordicBet, får du oddsmenyer som er tilpasset norsk smak – det inkluderer kvinnefotball. 

Med konto på plass, er det bare å hente opp fotball-EM for kvinner på oddsmenyen. Der finner du de tilgjengelige spilleobjektene. Klikk på det du ønsker å spille på for å legge det til din kupong. Skal du satse noen kroner på laget du tror vinner mesterskapet blir dette et enkeltspill. Det vil si at du ikke kan føye flere objekter på kupongen. Ønsker du derimot å satse på utfallet av enkeltkamper kan disse settes på en akkumulator. Du kan også velge et system, hvis dette er en måte å tippe på som du er fortrolig med.  

Fotball-EM for kvinner: en historie om vekst

Fotball-EM for kvinner ble avholdt for første gang i Sverige i 1984, hvor vertene gikk av med seieren. Den gangen var det kun 4 deltakerland, og interessen var så som så utenfor kvinnefotballbastionene i Nord-Europa: Skandinavia og Tyskland. Utviklingen siden har vært voldsom, med økt sportslig kvalitet, tiltakende medieoppmerksomhet og stadig stigende tilskuertall. 

Tidlig norsk dominans

Norge er en fotballstormakt på kvinnesiden. Vi var en av de dominerende nasjonene fra vi vant EM på hjemmebane, i 1987, frem til vi stod for den historiske prestasjonen å slå selveste USA i OL-finalen i Sydney i 2000. I mellomtiden spilte vi fire EM-finaler på rad (to gull, to sølv) og vant VM i 1995. 

På 2000-tallet forble medaljehøsten solid. Vi tok sølv i EM både i 2005 og 2013. EM 2017 ble derimot en skandale med tre tap og billett hjem rett fra gruppespillet. 

Tysklands vinnermaskin

Om Norge har stolt tradisjon innen fotball-EM for kvinner blir det småtteri i forhold til Tyskland – Europas ubestridte fotballkeiserinner. Mesterskapet ble avholdt for 11. gang i 2013. Da de tyske jentene løftet trofeet etter finaleseier mot Norge var det for 8. gang, og 5. seier på rad. Det er rett og slett avsindig sterke resultater. De fleste som ikke har tyske sympatier vil vel si seg enig i at en så total dominans ikke var sunt for sporten, og ikke et sunnhetstegn for nivået på europeisk kvinnefotball. 

Derfor er det mange som ser lyst på den nyere utviklingen. Nederland vant EM i 2017, hvor de øvrige semifinalelagene var Østerrike, Danmark og England. I VM 2019 var tre av fire lag europeiske, Nederland, Sverige og England, mens Tyskland ble sendt hjem i kvartfinalen. I OL 2020 var det Sverige som var kontinentets sterkeste deltaker, med et hederlig sølv (suverene USA tok som sedvanlig gullet). 

Disse resultatene, samt stadig bedre innsats i WCL fra kvinnespillere fra mange land i Europa, peker mot en lys fremtid for EM. Det er å anta at stadig flere land vil komme stadig sterkere, og at vi vil få et mer uforutsigbart mesterskap med mange interessante og spennende deltakerlag.